sobota 13. září 2014

VERNISÁŽE VÝSTAV_Piotra Bosackého a Josefa Mladějovského

9/9/2014 Dům pánů z Kunštátu
Kurátoři: Michal Koleček, Fra(n)tišek Kowolowski (see propagační materiál)
EVENT


V MEZÍCH PODMÍNĚNÝCH SITUACÍ_Piotr Bosacki

přijít do čistýho prostoru jednoduchý instalace je strašně příjemný. míň příjemný je, když tě na úvod zahltí střelbou slov, co se jak pingpongový míčky odráží od stěn a ucpávají ti uši. nejdu na procházku okolo stěn s „tlumočníkem“, co vytváří bariéry, který neexistují. dám si víno, vysypu sluchovod, půjdu si sama.
jdu.
obraz-ovky. dívám se na měňavý labyrint a běžící koberec a baví mě ta lehkost a hravost jednoduchý animace (něco si pusť TADY). jednoduchý jako mající jednoho ducha, jako být věrný jednomu účelu, jako neroztěkanost.
jdu.
dívám se na části, co tvoří celek, na maličký detaily a baví mě ta křehkost nitek a vystřihovánek.
jdu a usedám k projekci.
text. obraz. objekt. jazyk, rámečky, animace.
systém, co se zároveň tvoří a hroutí sám do sebe, roztříštění elementů.
slova jako provázky kličkující labyrintem nervový soustavy.

třesoucí se tělo chce být na spoustě míst zároveň nebo nikde.

chci tu sedět a všechno si pamatovat, ale vjemy unikají otevřenými dveřmi. wabi-sabi, pomíjivost a nedokonalost. podmíněná situace je moje a tvoje přítomnost v téhle místnosti.
to je ono ne. vstoupit do galerie, zavřít, ztratit se.
a nebo vystoupit a ztratit se ještě víc. na balkoně v neonovejch barvách. Na vlnách GWD, kde průhledný existence trousí letky.
- uv



JSI TAK NAMAKANÝ, ŽE SE NEVEJDEŠ DO DVEŘÍ_Josef Mladějovský 

architektura jazyka, jazyk architektury. sestavování písma pomocí geometrickejch tvarů, sestavování velkejch pravd do obrazů. 
Nejdůležitější pohlavní orgán je mozek. Hlavní město je to, v němž žiješ. 

od nudnejch polic se přes stísněnej vchod, kde lidi choděj radši bokem, protože se bojej o svý ramena a kterej ti v tu chvíli příjde hrozně dlouhej, konečně nadechneš do plný místnosti geometrie a energie. většina lidí z předchozí vernisáže už zdrhla, protože si mysleli, že došlo víno. jediná holubí letka dokázala vytrvat a dostalo se jim jejich přídělu. přišlo tak v podstatě o dost míň lidí, než na hořejší verni, a možná v tom i byla příjemnost celý výstavy. daleko komornější prostor galerie G99 jehož stěny byly obdarovány nástěnnými malbami Morseovy abecedy, se nám snažil vysvětlit kurátor výstavy František Kowolowski, zatímco umělec s tričkem Jimmyho Hendrixe se vedle jen uculoval. Nikdy nedostaneš druhou šanci udělat první dojem. a tak je vlastně škoda, že se do toho víc nevložil, nekomentoval, neoponoval, jen stál a děkoval. jeho „Abeceda pravdy“ mohla být o to víc pravdivější.

- citronová


verni people!

Žádné komentáře:

Okomentovat