pondělí 21. března 2016

WAITING ON HIS KNEES LIKE A GOOD COCK SUCKER_Lukáš Essender

17/3/2016 - 31/3/2016

Lukáš Essender studuje FaVu, ateliér tělového designu, a problematika body image v souvislosti s identitou v různých smyslech se promítá i do jeho výstavního projektu pro makemake s názvem Waiting on his knees like a good cock sucker. baví mě, že na ploše dvou docela nenápadných výlohových oken (ve srovnání se sousedícím specialistou na chorvatsko apodobně, však to znáte, haha) Lukáš vytváří žhavou reflexi velmi aktuálních témat jako je zvyšující se viditelnosti trans* komunity (a tudíž i pomalé zaplňování zející díry v LGBT mediálním diskurzu), téma sociálních sítí a moderní popkultury, která se jim čím dál tím více podřizuje. fotografie na vystavených plakátech jsou vlastně screenshoty z make-up tutorialu dobře známé transgender youtuberky Gigi Gorgeous. fotka pochází z doby někdy uprostřed procesu Giginy transformace a běžného diváka zřejmě trochu vyprovokuje zobrazená genderová fluidita a nezařaditelnost do tradičních konceptů.
vzato z širšího hlediska, instalace vybízí k přemýšlení nad celkovou konstrukcí našich osobních identit a jejich různých vrstev. od nejvíce viditelné problematiky genderu se dostáváme k samotné otázce youtuberů a self-curated reprezentace vlastní osoby. výstava výmluvně naznačuje vliv sociálních sítí a s nimi spojených technologií (podtrženo selfie-tyč performancí, viz video) na konstrukci vlastní identity v dnešní moderní společnosti.
vizuálně má instalace rozpoznatelnou campy příchuť. slizově zelený nápis nasprejovaný na sklo výlohy cituje jeden z komentářů pod zmiňovaným video tutoriálem: "the first thing you're gonna wanna do is really make your father's heart hurt. yeah, he's not proud." je to taková štiplavá připomínka toho, že se nacházíme v období dekonstrukce konvencí nejen v oblasti sexuality či genderu, ale i co se týče mnohem obecnějších power relations v naší společnosti a stejně jako dřive negativně konotovaný pojem transgender i označení cock sucker už vlastně tak nějak ztrácí svůj zamýšlený pejorativní význam.
(btw pamatujete si takovej ten zelenej slizovej nanuk?)




špagety se smetanou

text: uv
foto/video: bajza


Žádné komentáře:

Okomentovat